Tarihçe

Çağsav Kuruluş Öyküsü


Her şey, 1999 sonbaharında birkaç aydının kendi aralarındaki sohbetlerde başladı. Acaba yakındıkları kültür-sanat ortamını zenginleştirmek, sorunları aşabilmek, bir çağdaş müze kurulmasını sağlayabilmek, hantal devleti bu konularda harekete geçirmek için ne yapılabilirdi?  

O sırada T.C. Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olan Aydın Esen, Gazeteci-Yazar Şefik Kahramankaptan ile gene o tarihte Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği Başkanı olan Ressam Gültekin Serbest’in sohbetleri “bir vakıf için nabız yoklama” kararıyla sonuçlandı.
 Bu nabız yoklaması için, eşi de Gazili bir ressam olan ve TC. Merkez Bankası’nın sanata katkılarında önemli payı bulunan Aydın Esen, bir akşam yemeği düzenledi. Sanatçılar, üniversite öğretim üyeleri, iş adamları, koleksiyonerlerin katıldığı bu yemekte sohbet, yıllardır değişik ortamlarda seslendirilen “çağdaş sanatlar müzesi” gereksinimi üzerinde koyulaştı. Sonuçta, fikir birliğiyle bir vakıf kurulması benimsendi. Girişimciler Kurulu olarak, Aydın Esen, Şefik Kahramankaptan, Gültekin Serbest, Dr. Kıymet Giray, Güven Dinçer ve Doç. Hasip Pektaş görevlendirildi. 

Bürokratik ve hukuksal işlemlerin ağır yürüdüğü Türkiye’de altı ay gibi kısa sayılabilecek bir sürede Çağdaş Sanatlar Vakfı - ÇAĞSAV’ın resmi kuruluşu ile ilgili işlemler tamamlandı. Kısa sürede vakıf senedi hazırlandı, kurucu adayları saptandı. 12 Ocak 2000′de TC. Merkez Bankası Eğitim Tesisleri Konferans Salonu’nda kurucu adaylarına vakfın tanıtımı yapıldı ve hazır bulundurulan noter huzurunda vakıf senedine ilk imzalar atıldı. Bu toplantıda vakıf senedi gereği 7 kişiden oluşan ve Murat Balkan’ın eklendiği geçici yönetim kurulu da onaylandı.
Kurucular Kurulu’nda iş adamlarının, ilgili üniversite öğretim üyelerinin yanısıra Sevda-Cenap And Müzik Vakfı, AndTts, Birleşmiş Ressamlar ve Heykeltraşlar Derneği, Ankara Enstitüsü Vakfı, Ankaralılar Vakfı, Ankara Exlibris Derneği, Kurtuluş Yayınları, Vakıfbank, Şekerbank gibi kuruluşların tüzel kişilik olarak veya yöneticileriyle temsil edilmeleri, ÇAĞSAV’ın oluşuma ne denli kucaklayıcı anlayışla yaklaştığının bir göstergesiydi.


 Haftada bir kez toplanan, düzenli oturumlarının yanı sıra ikili-üçlü çalışma ve temaslarda bulunan Yönetim Kurulu, müze kuruluşu konusunda önemli mesafe kaydetti.
 Dönemin Kültür Bakanı İstemihan Talay, ÇAĞSAV yöneticilerini kabulünde bu oluşumdan büyük memnuniyet duyduğunu belirterek, devletin tek başına her konuya yetişemediğini, gönüllü sivil kuruluşlarla işbirliğini gerekli gördüklerini söyledi. Adliye ile CSO binaları arasında yer alan tarihî cer atölyelerinin restorasyonu ile ilgili çalışmaları başlatan Talay, burada gerçekleştirilecek yeni sanatsal yapılanma için bakanlıkla ÇAĞSAV arasında bir protokol imzalanarak, yapılanma ve işletmenin ÇAĞSAV tarafından gerçekleştirilmesini uygun gördüklerini bildirdi. Restorasyon çalışmalarına başlandı ancak Kültür Bakanlığı, protokol imzası konusunda, “binanın bitmesinden sonra konuyu yeniden görüşme” yönünde bir tutum sergilemeye başladı. 
Binanın restorasyon çalışmaları sürerken, 3 Kasım 2002 Genel Seçimleri yapıldı. ÇAĞSAV Yönetim Kurulu , yeni hükümetin kuruluşundan hemen sonra Kültür Bakanı Doç.Dr. Hüseyin Çelik’i de ziyaret etti. Kültür Bakanı, Ankara ve İstanbul’da birer modern sanatlar müzesi kuruluşunun kendilerinin de amaçları arasında bulunduğunu, bu konuda sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapmaktan memnuniyet duyacaklarını söyledi. ÇAĞSAV, müzenin oluşturulması için Kültür Bakanlığı nezdinde temaslarını sürdürdü. Sonuç ancak Ertuğrul Günay'ın Kültür Bakanlığı'na getirilmesinden sonra alınabildi. Öykü kendisine tarafımızdan anlatıldığında çok heyecanlanan Günay, hemen inşaat alanını ziyaret etti, ikna olarak yapıyı tamamlatmak üzere çalışmaya başladı. Binanın tamamlanmasından sonra işletme Bakanlıkça TÜRSAB'a verildi, TÜRSAB tarafından da bir şirket görevlendirildi. Böylece CerModern etkinliklerine başladı ama arzulandığı gibi müze olarak değil, değişik etkinliklere kapı açan bir galeri ve merkez olarak hizmeti sürdürüyor.

Kuruluşundan hemen sonra oluşturulan ve her yıl bir tüzel ve bir özel kişiye verilen ÇAĞSAV Onur Ödülleri, Türkiye'nin plastik sanatlar alanında en prestijli ödülü haline geldi.

ÇAĞSAV gene de başlatıp uzun süre izlediği, bakanlığı harekete geçirdiği bu projenin tamamlanmasını bir kazanım olarak gördü.


ÇAĞSAV'ın en fazla ses getiren etkinliği Ankara’da ilk kez bir “sanat fuarı” düzenlemesi oldu. ANKART 2001'den itibaren tam 12 kez Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi’nin tüm galerilerinde İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin ve Denizli’den 50 dolayında galerinin katılımıyla Ankara Sanat Buluşması'nı düzenledi.

ÇAĞSAV halen yurtiçi ve yurtdışında olanak bulundukça sergilediği ÇAĞSAV Koleksiyonu'nu geliştirmeyi sürdürüyor. En önemli kazanımlardan biri, ÇAĞSAV’ın kiradan kurtularak, çalışmalarını sürdürülebileceği bir daireyi tapulu mülk olarak satın alması oldu.

Vakıf kurucularından Söbütay Özer adına üç kez gençler arasında resim yarışması düzenlendi.

Türk besteci ve ressamlarını buluşturan, ÇAĞSAV MÜZİK etiketi altında bugüne kadar 20 CD yayınlandı. 

Dönemin Vakıf Başkanı, Gazeteci ve Sanat Yazarı Şefik Kahramankaptan tarafından 1 Mayıs 2014 tarihinde kurulan ve kısa sürede plastik sanatlar ve müzik camiasında sürekli izlenen bir mecra haline gelen SANATTAN YANSIMALAR portali, halen internet üzerinden devam eden yayınıyla tüm sanatçı ve sanatseverlere hizmet ediyor.

Vakfın sürdürülebilirliğinin sağlanması ve kadronun gençleştirilmesi amacıyla, Şefik Kahramankaptan başkanlığında sürdürülen çalışmaların ilk kademesi 2023 yılı Mayıs ayında sonuçlandırılarak ÇAĞSAV yönetimi yenilendi. 6 Mayıs 2023 tarihinde düzenlenen genel kurul toplantısında seçilen yeni yönetim kurulu iş bölümü yaparak göreve başladı. Sanatsever iş kadını Devrim Gürsel Erol ÇAĞSAV'ın yeni yönetim kurulu başkanı olurken, kuruculardan Murat Balkan'ın kızı Naz Balkan Gürses başkan vekilliğine, sanat iletişimcisi Onur Sezer yazmanlığa, kuruculardan İrfan Züm'ün oğlu mühendis iş adamı Emre Züm de saymanlığa getirildi. Küratör-eğitimci İbrahim Karaoğlu, ressam-eğitimci Önder Aydın ve iş kadını Nükhet Küçükel Ezberci de yönetimde üye olarak yer aldılar. Ressam Prof. Dr. Turan Erol'un vefatıyla boşalan Kurucular Kurulu Başkanlığı görevine de, Şefik Kahramankaptan'ın önerisi üzerine Vakfın ilk ve kurucu başkanı, TC. Merkez Bankası eski başkan yardımcısı Aydın Esen üç yıllık süre için seçildi.

SONRAKİ

Yönetim Kurulu